Helaas!

Zaterdag 10 oktober werd de uitwedstrijd tegen Schaakhuis in Den Haag een harde les voor het jeugdige deel van ons eerste. Dat je in de KNSB vaak een partij twee of meerdere keren moet winnen is bekend bij de ervaren rotten, die les kreeg onze jeugd voorgeschoteld. De weerstand op KNSB niveau is veel taaier en daarom dient de concentratie langer vastgehouden te worden.

De eerste vier borden werden bezet door de twee trainers en de twee ervaren "oudjes".  Harold van Dijk nam revanche voor zijn nederlaag in de eerste ronde. Ondanks dat zijn tegenstander de opening grondig had voorbereid  werd hij in een vlotte aanvalspartij van het bord gezet. Zwart pakte een gambietpion maar mijn inziens kreeg wit meer dan voldoende compensatie met een enorme ontwikkelingsvoorspong gecombineerd met een koningsaanval. Een fraaie kruispenning maakte een eind aan de partij. Dolf Meijer maakte aan bord 2 zijn debuut voor Krimpen 1. Helaas vergat hij een zet te doen in een klassiek damegambiet, wat hem een pion kostte. Dolf rechtte zijn rug en begon vol weerstand te bieden, hij won zelfs de pion terug. Even later moest hij toch het hoofd buigen, ook een wanhoopsaanval, waarbij veel materiaal geofferd werd, bleek niets op te leveren.
Peter Glissenaar streed tegen routinier Ik Oei en dacht iets beter te staan. De siliconen hulp meent dat de stelling steeds in evenwicht is geweest. Een uitval van het witte paard naar h5 met matdreiging werd eenvoudig door zwart gepareerd, die daarna zelfs iets beter stond. Door een aantal nauwkeurige zetten wist Peter de stelling weer in evenwicht te brengen met een terechte remise als gevolg.
Broer Marcel bracht een modelpartij op het bord. Niet dat dit zo'n mooie spectaculaire partij was, maar een partij trouw aan zijn stijl ontwikkelt in decennia KNSB competitie. Gelijk komen uit de opening. In het middenspel zijn tegenstander voor problemen stellen en het eindspel uitschuiven. Zo liep het ook weer deze middag. Marcel omzeilde alle tactische klippen en bracht het volle punt binnen. Kortom 2,5 punt van de eerste vier borden (trainers en "oudjes")

Alexander speelde een solide partij aan bord 6. Met een schijnoffer won hij een pion en wat later dacht hij een tweede pion te kunnen veroveren. Hij had hier echter gemist dat dit zijn tegenstander de mogelijkheid gaf om zetherhaling af te dwingen. Helaas een remise waar de overwining voor het grijpen lag.
Wiggert Pols kon weer frivool ten aanval en bereikte een gewonnen stelling. Van Harold begreep ik dat een zet met de a pion de winst had binnengebracht. Helaas werd dit gemist en zelfs de remise kwam niet meer in zicht. Een leerzame nederlaag.
Zijn broer Arne speelde met wit een gedegen opening en wist de kwaliteit te veroveren tegen een pion. Hij miste de mogelijkheid om een van zijn torens te activeren waarna zwart veel tegenspel kreeg. Zwart ging zelfs zetherhaling uit de weg om op winst te spelen, wat de Hagenaar even later ook lukte.
Net als in de eerste ronde was Bart Dubbeldam als laatste aan het strijden. Het leek mij een redelijk gelijke stand toen ik met hem overlegde. Hij wilde voor de winst gaan en die hadden gezien de stand in de wedstrijd ook nodig. Helaas gaf hij snel na het overleg een pion weg. Dat bleek niet noodlottig, de pion werd zelfs terugveroverd, maar de overgebleven stelling was moeilijk te spelen. Dame en paard zijn een gevaarlijk tandem als de koning bloot rondloopt. Ondanks creatief verzet door een koningswandel over het gehele bord kon Bart te partij niet meer redden, ook hier een leerzame nederlaag.

Na deze 5-3 nederlaag zijn we weer terug op aarde. De volgende ronde zal er uit een ander vaatje getapt moeten worden.

Peter Glissenaar

Bord